30 Dagars Hållafastutmaning – Dag 1

Under 30 dagar kommer vi lära hunden hålla fast olika typer av föremål både i rörelse och i stadga.

Hålla fast, den viktigaste grunden i apporteringen

Finns det något man ska lägga mycket tid på så är det just förståelsen i att hålla fast föremål, kan hunden hålla apporten i ett fast grepp blir alla andra delar ganska lätta att lära in.

Krav

Det är också här det kan gå väldigt fel, vi vet hur viktigt det är att hunden håller apporten i ett bra grepp och vad kostsamt det är om den inte gör det. Men bara för att det är viktigt får vi inte hamna i en ond spiral där vi sätter höga krav i vår rädsla för att det ska bli fel.
Höga krav leder nästan alltid till en stor osäkerhet och osäkerhet frambringar tugg, därmed bör det undvikas.
Se den här träningen som en lek som vilken annan träning som helst, se felen som viktiga lärdomar som behöver uppstå för att hunden ska få riktigt bra förståelse.

Ta och hålla föremål

Vi kommer shapa hunden att ta och hålla föremål, fördelen med att göra så är att vi håller fokus på beteendena, alltså vad hunden ska göra med föremålet, den blir därmed medveten om hur den ska gripa och hur den ska hålla för att få belöning.

Viktiga förkunskaper:

Högt belöningsvärde (hunden vill jobba för sin belöning)

Kontakt (en hund som inte fokuserar är svår att träna)

Miljö

Börja i en lugn miljö, stäng in dig och hunden i ett rum hemma, då kommer du inte behöva konkurrera med annat spännande i miljön.

Träna korta pass

Den här träningen gör att hunden måste tänka mycket och det bidrar till att den också tar slut fort mentalt, ställ en klocka med några minuter (kortare eller längre beroende på hur rutinerad din hund är.)
Om du kört ett pass som gått jättebra och plötsligt verkar hunden inte längre förstå, gör fel eller tappar koncentrationen så har du antagligen kört för länge, ta paus och lär av misstaget, kör ett kortare pass efter vilan. Hur länge hunden behöver vila är också individuellt för vissa räcker det med några minuter för andra kanske upp till en timme, men ju fler pass du kört desto längre vila behöver hunden ha.

Mönster

Det är genom upprepningar och mönster som vi verkligen får utveckling, försök därför att lägga flera kortare träningspass på rad för att hunden verkligen ska börja förstå vad du är ute efter.

Introduktion av föremål/apportbock

Jag kommer skriva apporten men vill du hellre lära in beteendena på ett annat föremål så går det jättebra, det är enkelt att lära in på en sak och sedan överföra på andra. Om du har en hund som känner en stark ovilja för apportbocken tycker jag att du ska välja ett annat föremål som hunden är mer neutral mot.
Förbered dig genom att fylla på med massa gott godis och ha leksaken lättåtkomligt, ta klickern och apportbocken i handen bakom ryggen.
Du kan stå upp, sitta på en stol eller på golvet, bestäm själv vad som känns bäst.
Börja klicka direkt hunden tittar på dig (det är alltid bra att börja belöna kontakten, upprepa detta några gånger, när du tycker att hunden fokuserar bra kan du ta fram apporten som tills nu varit dold bakom din rygg. Var beredd att klicka direkt du tar fram den, vårt första kriterie är en blick på apporten. Belöna med godis (om hunden gillar godis annars väljer du leksaken.)
Om hunden inte skulle titta på apporten när du presenterar den eller om du helt enkelt missade att klicka det snabba ögonkastet gömmer du undan apporten bakom ryggen igen, ta fram den först när hunden är koncentrerad på dig.
Upprepa detta några gånger. Blick på apport klick och godis. Varje gång du serverar godisen gömmer du åter apporten bakom ryggen. Skulle hunden bjuda på något annat så som att sträcka sig mot den eller gripa den, klickar du naturligtvis för det och utgår därifrån.

Kriterieplanen ser ut så här:

Blick på apporten k/b
Närma sig apporten k/b
Röra apporten med nosen, munnen k/b
Gapa över apporten k/b
Stänga munnen runt apporten k/b

Väldigt sällan är det precis den här planen man följer, ofta kan man hoppa över några steg för att sedan ändå behöva gå tillbaka några steg då man inte kommer vidare.

Låt hunden ta initiativet

Låt alltid hunden ta initiativet till att närma sig apporten, det vill säga tryck aldrig upp den i ansiktet på hunden, det har en negativ effekt och hunden kommer vilja vända sig ifrån apporten. Låt alltid hunden närma sig den självmant. Om du fastnar på första steget, att hunden bara tittar på apporten kan det vara bra att tänka på att en hund som är i rörelse kommer ha lättare att närma sig, om hunden sitter kan det alltså vara bra att få upp den på benen, klicka för blicken men kasta godisen bakom hunden, när den rest sig, tagit godisen och åter är på väg mot dig tar du fram apporten och upprepar innan hunden hunnit sätta sig, upprepa samma och låt hunden komma närmare och närmare innan du klickar ända tills den faktiskt vidrör apporten.

Dag 1 – Gripa och hålla några sekunder

Timas första pass – Titta – röra